Oppmuntring

Barn trenger å vite at foreldrene er glad i dem. En måte foreldrene kan vise dette på er gjennom å gi barnet oppmerksomhet, ros og oppmuntring. Å få oppmuntring gir barnet en følelse av støtte og en tro på at det kan klare nye utfordringer. Å lære nye ferdigheter gjennom ros og oppmuntring er en god måte å lære på.

Barn vil ofte gjøre mer av det som gir oppmerksomhet fra voksne. Foreldrene trenger å rette oppmerksomheten mot det positive barnet gjør. Selvtilliten styrkes, kontakten mellom foreldre og barn bedres, det blir en hyggeligere stemning i familien, og barnet blir mer mottakelig for læring og kontakt. Det er ikke farlig å gi for mye ros og oppmuntring. Ros og oppmuntring har ingen negative bivirkninger.

 

Kjennetegn ved god ros:

1. Ros er presis og spesifikk
«Fint at du satte skoene dine på hylla og hengte opp jakken» istedenfor «Nå var du flink».

2. Ros gis for ny og forbedret ferdighet
«Fint at du klarte å komme av gårde så tidlig at du rakk første time» istedenfor «Fint at du gikk på skolen».

3. Ros er entydig positiv og etterfølges ikke av negative kommentarer
«Så flott at du gjorde ferdig alle leksene dine før middag» istedenfor «Så flott at du gjorde ferdig alle leksene før middag, hvorfor gjør du ikke det hver dag, slik som søsteren din?»

4. Ros er kort og oppriktig
«Du var hjelpsom som tok av bordet – takk skal du ha» istedenfor «Du er den beste hjelperen i verden. I morges gjorde du en super jobb med å hente alle tallerkenene og ta dem ut på kjøkkenet og sette dem i vasken og fjerne restene, og…»

5. Ros må gis på en måte som barnet forstår
«Takk for at du gjorde som jeg ba deg om og var stille når jeg snakket i telefonen» istedenfor «Jeg setter stor pris på din omtenksomme og passende reaksjon på mitt ønske om minimal distraksjon mens jeg konverserte i telefonen».

 

Barn med samarbeidsutfordringer har behov for ekstra tydelige og positive tilbakemeldinger. Erfaring viser at det ikke er nok med bruk av vanlig ros og oppmuntring. I PMTO vil du lære om mange ulike oppmuntringssystemer. Disse skreddersys og gir ditt barn ekstra motivasjon til å lære seg de ferdigheter nettopp ditt barn trenger.

« Tilbake til verktøykassa

 Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.