Ha oversikt – tilsyn og oppfølging

Så lenge barn er små får de nesten kontinuerlig tilsyn og oppfølging døgnet rundt. Å ha oversikt over hva barnet gjør er viktig for å beskytte og gi barnet trygghet. Når barn blir eldre, vil tilsynet gradvis endre karakter.

Tilsyn og oppfølging kan deles opp i tre deler:

Observasjon. Foreldre må legge merke til hva barna gjør. Dette innebærer også å vite hva barna gjør når de ikke er sammen med foreldrene.

Oversikt. Foreldre må vite hvor barnet er, hvem det er sammen med, hva det gjør og når det kommer hjem.

Tilrettelegging. Foreldre må tilrettelegge hverdagene slik at barna har rammer å forholde seg til, og at foreldre involverer seg i barnas liv på en måte som fremmer positiv utvikling.

 

Behov for tilsyn og oppfølging varierer avhengig av både barnets alder og av hvordan barnet fungerer. Våre nye sosiale medier har gitt foreldre nye utfordringer som krever ekstra oppfølging.

Barn med utfordrende oppførsel har større behov for tilsyn og oppfølging enn andre barn. De utfører oftere uønskede handlinger når de vet at de ikke er under tilsyn av voksne. De søker lett kontakt med andre barn med lignende oppførsel og kommer oftere opp i utfordrende situasjoner. Jo mindre foreldrene har oversikt over hva barnet gjør og hvem det er sammen med, dess større mulighet har barnet til å gjøre handlinger som er uønskede. I PMTO vil foreldre lære å skape trygge rammer for å følge opp barnet, og å overvinne hindringer for godt tilsyn.Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.